Laatste nieuws
  1. Jags verrassen zichzelf
  2. Heren Jaguars openen sterk
  3. Dames 1 start de tweede helft van het seizoen vol positieve energie
  4. Open trainingen februari 2019
  5. Dames lacrosse wedstrijddag met internationaal tintje

Dit is Lacrosse

Het spel

Alle spelers hebben een stick, de ‘crosse’, met aan het uiteinde een netje waarmee een bal wordt overgegooid. Deze bal is van hard rubber en heeft het formaat van een honkbal. Het doel van het spel is bij alle varianten van lacrosse hetzelfde: de bal met behulp van de stick in het doel van de tegenstander krijgen. Ieder doelpunt levert één punt op. Bij de heren variant van lacrosse is fysiek contact toegestaan en duurt een wedstrijd vier keer twintig minuten met tussen elk kwart een korte pauze. Bij dameslacrosse ligt de nadruk meer op tactiek en techniek en is geen fysiek contact toegestaan. De wedstrijd duurt twee keer 30 minuten met een korte pauze tussen de helften.

Ondergrond

Er wordt gespeeld op gras of kunstgras ter grootte van een hockeyveld. Bij gebrek aan meerdere officiële lacrossevelden wordt er in Nederland dan ook op hockey- en voetbalvelden gespeeld.

Oorsprong

De sport vindt zijn oorsprong bij de Noord-Amerikaanse indianen. Zij hadden verschillende benamingen voor de sport: dehuntshigwa’es (mannen slaan een rond voorwerp), da-nah-wah’uwsdi (kleine oorlog) of Tewaarathon (klein broertje van de oorlog). Met dit spel trainden zij de jonge mannen van de stam en bereidden hen voor op de oorlog en later vochten zij er ook conflicten tussen stammen mee uit. Het veld was groot (500 meter tot enkele kilometers lang) en het spel duurde soms 2 tot 3 dagen.

Benaming

De sport kreeg zijn naam door Franse verkenners die de indianen het spel zagen spelen. Een wereldwijd bekende maar onjuiste verklaring voor de naam lacrosse, is dat de vorm van de stick de Fransen deed denken aan de staf die gebruikt werd door een bisschop, in het Frans aangeduid met ‘croisier’. Crosse betekent ook kolf.In werkelijkheid is crosse een algemene Franse term voor elke stok, kolf of slaghout in een balsport. Een hockeystick is in het Frans ook een crosse. De naam is dus een verwijzing naar de kolf, en misschien een verwijzing uit een zin als ‘le jeu de la crosse’ (Het spel met de kolf).

Oprichting eerste lacrosse club

In 1856 richtte Dr. William George Beers, een Canadese tandarts, de Montreal Lacrosse Club op en in 1867 stelde hij de regels op voor een minder gewelddadige en dodelijke variant van lacrosse. Hij legde onder andere de lengte van een wedstrijd en de afmetingen van een lacrosseveld vast. De eerste gespeelde wedstrijd onder de regels van Beers was het Upper Canada College tegen de Toronto Cricket Club, in 1867. De wedstrijd eindigde 3-1 voor Toronto Cricket Club.

Oprichting Rotterdam Jaguars

Wat in 2005 begon met een paar jongens die een balletje gooiden op een veldje achteraf, is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende lacrosse verenigingen in de Benelux.De Jaguars hebben bewezen een echte topclub te zijn binnen de lacrosse wereld. In de afgelopen jaren heeft het eerste heren team meerdere malen in de finale gestaan van het nationaal kampioenschap met een overwinning in 2007. Daarnaast hebben ook vele Rotterdam Jaguars gespeeld in het Nederlands lacrosse team en met succes deelgenomen aan europese én wereld kampioenschappen. Sinds 2006 heeft Rotterdam naast een herenteam ook een damesteam, wat inmiddels bestaat uit ongeveer 20 dames. De Rotterdam Ladyjags zijn hard op weg naar een plek in de top van Nederland.

Dameslacrosse

De regels en het spel zijn compleet verschillend van herenlacrosse. In tegenstelling tot de heren- is dameslacrosse een non-contact sport. Dameslacrosse wordt veelal vergeleken met hockey, waarbij de bal door de lucht gaat in plaats van over de grond. Bekijk dit filmpje om het verschil te zien.