Laatste nieuws
  1. Friends & Family Tournament 2023
  2. Friends & Family Tournament 2023 (English)
  3. Half-yearly General Members Assembly
  4. Fun party practice by Hanneke
  5. Clubshop and individual gear order

Heren

Dit is het herenteam van de Rotterdam Jaguars, de ‘Jags’. Er is een mix van spelers die zijn begonnen als student en meer ervaren spelers die de rest van hun kennis laten profiteren. Bij de heren zijn twee varianten van lacrosse bekend; Veld (buiten) en Box (binnen). Iedere variant van lacrosse verschilt op het gebied van de sticks, uitrusting, velden en regels.

Veld lacrosse
Het mannen lacrosse team bestaat uit tien veldspelers (aanvallers, middenvelders, verdedigers en goalkeeper) en meerdere wissels. Tijdens de wedstrijd mag er onbeperkt gewisseld worden. Het doel is om de meeste punten te scoren, waarbij ieder doelpunt één punt oplevert. Een totale wedstrijd bestaat uit vier kwarten van 20 minuten.

Het veld bestaat uit twee verdedigers-/aanvallersgebieden en het middenveld. Slechts 6 veldspelers van beide teams mogen mee naar het verdedigers-/aanvallersgebied.  De andere drie spelers moeten wachten achter de scheidingslijnen (restainers). In het verdedigers-/aanvallersgebied bevindt zich een goal met daar omheen een cirkel (crease). De goalkeeper bevindt zich in deze crease, waarbij verdedigers van hetzelfde team hier doorheen mogen rennen.

De heren zijn uitgerust met een stick, helm, bitje, handschoenen en borst- en elleboogbeschermers. Een body check is toegestaan wanneer de tegenstander de bal heeft. Een speler mag ook gecontroleerd op een stick slaan om de bal uit de stick te krijgen.

De wedstrijd start met een face-off. Hierbij wordt de bal tussen twee sticks van kniellende spelers op de middenstip geplaatst. Bij het fluitje moeten de spelers controle krijgen over de bal, waarbij ook spelers op de ‘wing area’ worden vrijgegeven. De andere spelers achter de scheidingslijnen mogen pas mee doen wanneer er balbezit is door een van de teams.

Het mannen lacrosse kent straffen voor persoonlijke en technisch fouten. Spelers krijgen bij een technische fout een straf van 30 seconde. Spelers krijgen bij een persoonlijke fout een straf van drie minuten. Bij vijf persoonlijke fouten mag de speler niet meer deelnemen aan het spel. Om een wedstrijd eerlijk en veilig te laten verlopen staan er drie scheidsrechters in het veld en één in het wisselgebied. Ook zijn er ongeveer twee personen aanwezig om de tijden, straffen en score bij te houden.

De teams worden op basis van het behaalde resultaat van voorafgaand seizoen ingedeeld in meerdere divisies. Heren 1 speelt in de eerste divisie. Na de reguliere competitie zijn er nog wedstrijden tijdens het play-offs weekend. Hierin worden promotie- en degradatiewedstrijden gespeeld. Ook strijden de vier beste teams om de landstitel.

Naast de twee trainingen per week en competitiewedstrijden is er nog veel meer lacrosse te spelen. Met een deel van het herenteam wordt ook gespeeld in verschillende toernooien. Enkele heren nemen ook deel aan ontwikkelingstrainingen van het Men’s Dutch Nation Team (MDNT).

Box lacrosse
Box lacrosse wordt gespeeld op een ijshockeybaan zonder ijs. Het team bestaat uit vijf veldspelers en een goalkeeper. Er wordt alleen gespeeld met short sticks voor veldspelers. De goals zijn kleiner dan de goals op het buitenveld. De goalkeepers zijn uitgerust met meer bescherming en wijdere stick. Het team die de meeste goals scoort wint. De wedstrijd duurt 60 minuten (drie x 20 min). De wedstrijd wordt bij het begin en na elk goal gestart met een face-off. De bal moet vanuit het verdedigende gebied in tien seconden naar het aanvallende gebied gebracht worden. Eenmaal in het aanvallende gebied moet er binnen 30 seconden geschoten worden (shot clock). In box lacrosse is er geen sprake van scheidingslijnen, waardoor er geen sprake is van buitenspel (off-side). Er wordt onderscheid gemaakt tussen kleine (twee min tijdstraf) en grote fouten (tien min tijdstraf). Bij vijf grote en/of kleine fouten mag een speler niet verder spelen.

Met een deel van het herenteam wordt ook gespeeld in de Box lacrosse competitie en verschillende toernooien. Enkele heren nemen ook deel aan ontwikkelingstrainingen van het NL Box Team.

Ben je geïnteresseerd? Wil je een keer mee trainen? Neem dan contact op via het contactformulier.