Laatste nieuws
  1. Jags verrassen zichzelf
  2. Heren Jaguars openen sterk
  3. Dames 1 start de tweede helft van het seizoen vol positieve energie
  4. Open trainingen februari 2019
  5. Dames lacrosse wedstrijddag met internationaal tintje

Heren

Veld Lacrosse

De sport Lacrosse kent verschillende varianten en de voornaamste varianten voor heren zijn Veld Lacrosse (buiten) en Box Lacrosse (binnen). Iedere variant van Lacrosse verschilt op het gebied van de sticks, uitrusting, velden en regels. Hier leggen we in het kort de veld variant uit.

Een heren veld lacrosse team bestaat uit 10 veldspelers. Hiervan zijn er drie aanvallers, drie middenvelders, drie verdedigers en een goalkeeper. Een wedstrijd bestaat uit vier kwarten van 20 minuten en wordt gespeeld op een rechthoekig veld van 110 meter lang bij 60 meter breed. Tijdens de wedstrijd mag er onbeperkt gewisseld worden en het doel is om de meeste punten te scoren. Ieder doelpunt levert één punt op.

Zoals je op de afbeelding kunt zien bestaat het veld uit voornamelijk vier gebieden zoals het aanvalsvak, neutrale vak, verdedigingsvak en in ieder aanvals/verdedigingsvak een cirkel (crease) met daarin het doel.

De heren spelen met een lacrosse stick (shaft+head). De head is gemaakt van kunststof met daarin een kunststof netje (pocket). Met de stick en de (rubberen)bal in de head kunnen de spelers onbeperkt over het veld rennen. Met de stick kan de bal door de lucht over gegooid worden naar een medespeler. Wanneer de bal op de grond ligt mag met de stick de bal van de grond worden geschept (scoopen). Door met de stick de bal in het doel van de tegenstander te gooien maak je een punt.

Bij de heren is lacrosse een contactsport en dragen alle spelers bescherming zoals o.a. een helm, handschoenen, borstbescherming en elleboogbeschermers. De speler met de bal mag je bodychecken zoals bij ijshockey en je mag ook gecontroleerd met jouw stick tegen zijn stick stoten (pokecheck) of slaan (stickcheck) om de bal uit zijn stick te krijgen.

Om een wedstrijd eerlijk en veilig te laten verlopen staan er drie scheidsrechters in het veld en één in het wisselgebied. Ook zijn er ongeveer drie personen aanwezig om de tijden, straffen en score bij te houden.

Veld lacrosse wordt in Nederland in competitieverband gespeeld en heeft bij de heren een hoofdklasse en een tweede divisie. De teams worden op basis van het behaalde resultaat van voorafgaand seizoen ingedeeld. Na de reguliere competitie strijden de vier beste teams in het play-offs weekend om de landstitel. Tijdens dit weekend worden ook de promotie en degradatie wedstrijden gespeeld.

Naast de twee trainingen per week en competitiewedstrijden voor het veld lacrosse is er nog veel meer lacrosse te spelen. Met een deel van het herenteam doen we ook mee aan de Box lacrosse competitie en verschillende toernooien. Ook kan je deelnemen aan de ontwikkelingstrainingen van het Men’s Dutch National Team of het NL Box team.

 

Ben je geïnteresseerd? Wil je een keer mee trainen? Neem dan contact op via het contactformulier.

 

Zie hier de schoonheid van de sport in een Amerikaans jasje.