Nu de Rotterdam Jaguars dit jaar vroegtijdig kampioen zijn geworden van D2 vonden ze het ook dit jaar weer een goed idee om dit feestje in Polen te vieren. Van 3-4 mei stond namelijk de Silesia Cup in Wroclaw Polen weer op het programma. Het grootste Internationale Lacrosse toernooi van Polen, waar dat 12 herenteams en ook 4 damesteams aan meededen. De teams waren o.a. afkomstig uit Polen, Slowakije, Tsjechië, Letland, het Verenigd Koninkrijk en natuurlijk was ook Nederland present.

Op vrijdag 2 mei stonden de heren om half 9 sharp gereed om de 9 tot 11 uur durende trip naar Polen af te leggen. Na enig oponthoud vanwege een ‘vergeten tas’ door één van de heren konden we van start, waar we na een rustig tochtje door Duitsland, in Polen direct aankwamen op de meest ‘Polenswaardige’ weg, wat natuurlijk een goede toevoeging was aan de hele Poland experience.

Eenmaal aangekomen in Wroclaw en de spullen in het meer dan keurige hostel gedropt te hebben, doken de heren direct de Bierhalle in, om deze eens goed op z’n kop te zetten. Want ja, what more can a guy wish for then boobs, beer and meat; allen geserveerd door een kleine geile schweineschlampe. Toen onze Letse goalie ook was gearriveerd en de Lady Jags van Dreadlax waren aangesloten was het genootschap compleet, waarna de tonnetjes en vaatjes bier dan ook rijkelijk vloeiden in de Bierhalle.

Na een nacht vol gekkigheid moest er de volgende dag natuurlijk wel gepresteerd worden. Nadat de Feesttent (Kraantje Pappie) werd ingezet in de vroege morgen waren de heren dan ook goed in de stemming voor een dag Lacrosse. De Jags moesten namelijk al om half 10 present zijn om de Poolse (modder)velden te inspecteren en de hagelnieuwe ‘Spotted Jaguar’ tenues aan te trekken. Daar moest gelijk een goede teamfoto voor de nieuwe Jaguars banner gemaakt worden natuurlijk. Nog voor de officiële opening van het toernooi stond de eerste wedstrijd namelijk al op het programma. Na een goede warm-up op deze koude Poolse morgen kwamen ook de tegenstanders tevoorschijn: het Poolse ‘Legion’ uit Katowice.

Deze Poolse lumberjacks kwamen hier met het doel om flink huis te houden. En dat hebben we gemerkt ook. Nog voor de eerste helft goed en wel was begonnen waren de eerste slashes, cross-checks en push-in-the-backs al uitgedeeld. Deze bleven echter onopgemerkt door de Poolse scheidsrechters, wat tot enige frustratie leidde bij de Jags. Toen Patrick bij een scoringskans voor de zoveelste keer werd belaagd was hij het zat, na een opmerking om eens ‘normaal te gaan spelen’ dacht de Poolse verdediger hier toch anders over: de eerste vechtpartij van het toernooi was een feit. Dit opstootje was redelijk gauw bedaard en de wedstrijd werd, na een penalty voor de Poolse speler, weer hervat.

Toen de Jags in de tweede helft eenmaal gewend waren geraakt aan het slechte veld, de fysieke tegenstander en de kater, liep het allemaal een stuk soepeler. Onder luid gejuich van de meest fanatiekste fans en supporters van het toernooi waren de Jags er weer helemaal bij. De wedstrijd werd namelijk beslist in een keurige 0-5 overwinning voor de Jaguars.

De tweede wedstrijd vond gelijk na de tweede wedstrijd plaats. De Jaguars moesten de kwartfinales zeker weten te stellen tegen de thuisploeg: de ‘Kosynierzy Lacrosse Club’ uit Wroclaw. Dit team wou het thuispubliek niet teleurstellen en had zijn pijlen gericht op de eindoverwinning. Dit was aan de strakke warming-up en het goed bezette team ook duidelijk zichtbaar. Een groot deel van de selectie bestond namelijk uit spelers van het Poolse Nationale team. Na een goede wedstrijd gespeeld te hebben, die redelijk gelijk opging, moesten de Jaguars helaas toch de 3-6 overwinning aan de ‘Kosy’ laten. Na de sportieve beleefdheden uit te wisselen en een groepsfoto te hebben gemaakt met de thuisploeg, werd het toernooi officieel geopend.

Het was tijd voor de Jags om even uit te rusten en zich tegoed te doen aan de BBQ die zojuist was ontstoken. Na de ‘Feesttent’ er maar weer eens in te gooien waren de heren weer wat opgewarmd voor de kwartfinale. Deze werd gespeeld tegen Dreadlax, wat als een van de favorieten voor de toernooizege bekend stond. De Jags waren hier zichtbaar van onder de indruk en het spel was dan ook niet wat het kon zijn in de eerste helft. We kwamen dan ook al met 4-0 achter te staan. Na de peptalk van de coach tijdens de rust waren de Jags er weer bij; dit was niet nodig. In de tweede helft wisten we ons enigszins te herpakken en kregen we de overhand. De voorsprong uit de 1e helft bleek helaas te groot. Eindresultaat: een 4-6 nederlaag en een goede les in het mentale aspect van het spel.

Na de wedstrijd taaide we af naar het hostel om onze wonden te likken en ons op te frissen voor de avond. Er was namelijk een feest georganiseerd door de organisatie. Eerst moest er gegeten worden natuurlijk. Na een flinke burger of pizza naar binnen te hebben gewerkt kwamen de ‘Kamikaze’ ook op tafel. De pub en de club volgden gauw, waar de verjaardag van onze Poolse Adrian alvast gevierd werd. Na enkele nachtelijke onregelmatigheden kon iedereen de volgende dag weer vroeg op. Ook vandaag was de 1e wedstrijd van de dag voor ons. Flink gehavend kwamen de eerste Jags dan ook een kwartiertje voor tijd aan op t veld, waar de tegenstander: de ‘Kraków Lacrosse Kings’ al lang bezig waren aan de warming-up. Toen 2 minuten voor tijd het team compleet was, kon de wedstrijd toch doorgaan. Nou, dat werd niks natuurlijk. Desondanks werd er toch maar met 3-5 verloren. Enkele memorabele momenten waren er zeker, mede mogelijk gemaakt door onze ‘drunken ballerina’.

Na deze fantastische wedstrijd waren we het er over eens, we moesten nog 1 keer winnen, want na dit wanvertoon moest er ook serieus gespeeld worden. Lol hebben we genoeg gehad, we kunnen beter dan dit. En onze geweldige fans en onze jarige konden we natuurlijk niet zo teleurstellen. We besloten ons nog een laatste keer van onze beste kant te laten zien. De ‘Spartans Oświęcim’ bleken hier het perfecte slachtoffer voor. In de eerste helft liepen de Jaguars al goed uit, maar in de tweede helft speelden de Jags weer helemaal hun eigen spel. De bekende Poolse kreet ‘Kurva’ was dan ook veelvuldig te horen bij de tegenstander, wat een groot vermaak was voor de Jags. Toen tegen het einde van de wedstrijd onze bekende ‘rush-defender’ Bart zijn naam weer waarmaakte, besloten de andere verdedigers zijn leiding te volgen. Hierdoor stonden er 3 longpoles in de aanval, wat tot flink gejoel en gelach van de toeschouwers zorde. Van verdedigen was namelijk al ruime tijd geen sprake meer. De 7-1 overwinning spreekt dan ook duidelijk voor zich en wat een leuke pot was dit om te spelen zeg. De tegenstander kon er gelukkig ook nog om lachen en werd bedankt voor de wedstrijd.

Na deze mooie afsluiting van het toernooi waren de Jags op een 7e plaats geëindigd. Echter was de trip nog niet voorbij, want de finale wedstrijden werden nog bekeken onder genot van zelfgebakken taart van de ouders van Adrian. Ook aan de Letse en Poolse biertjes ontbrak het de heren niet. Het thuisteam won uiteindelijk het toernooi tegen de winnaar van de Poolse competitie, die tot op dat moment toe ongeslagen waren.

Dit prachtige weekend in Polen werd afgesloten ter ere van de man wie dit allen mogelijk heeft gemaakt: Adrian Marcinkowski. Zijn verjaardag werd deze avond nog goed gevierd, maar de details hierover moeten u echter bespaard blijven. Wat restte was enkel nog een brakke terugreis naar Nederland. Wat een fantastisch lacrosseweekend in Polen zeg.